QUÈ ÉS?
L’oli de ginebre és un remei tradicional per tractar malalties tant dermatològiques com inflamatòries, i fins i tot per tractar mals de pit, angines, refredats i trastorns digestius i nerviosos.
COM ES FA?
Antigament la producció d’oli de ginebre industrialment es feia per
destil·lació per descensum, és a dir, mètode que utilitza una temperatura
d’aproximadament 200-250 ºC per recuperar l’oli que flueix de la fusta
Actualment trobem indústries que continuen destil·lant l’oli de ginebre amb
un procés molt més industrialitzat i mecanitzat i és mitjançant una destil·lació per
ascensum. A Europa l’única destileria de càdec en actiu és l’empresa francesa
Distillerie des Cévennes, situada a Claret (Hérault). La destil·lació la fan en una
gran olla cilíndrica de 4 m d’alt, en la qual poden encabir fins a 1300 kg de
soques
JUNIPERUS
El ginebre és un arbust de fulla perenne que pertany al gènere Juniperus, família de les Cupressàcies i fa referència a l’espècie Juniperus communis, que s’ha de diferenciar del càdec, que pertany a l’espècie Juniperus oxycedrus. Així trobem que el ginebre i el càdec pertanyen al mateix gènere Juniperus però són dues espècies diferents. Estan acceptades 75 espècies de Juniperus
ESPECIES DE JUNIPERUS | COMMUNIS | OXCYDERUS |
Tipus de planta | Arbust | Arbust o arbres |
Fulles | Dimensions: · Amplada: 1-2 mm · Llargada: 1-2 cm Una línia blanca passa per el mig de la fulla | Dimensions: · Amplada: 1-2 mm · Llargada: 1,2-2 cm Dos línia blanca passa per el mig de la fulla |
Gàlbuls | Mida: 3-6mm Color: · Immadur: Verd · Madur: Blau fosc | Mida: 6-12mm Color: · Immadur: Verd · Madur: Rogenc marronós |
Clima | Continental extrem | Mediterrani |
Ecosistema | Muntanyós | Mediterrani |
Terreny | Calcari | Pedregós i sec |
Localització geogràfica | Nord, centre i est de la península | Regió mediterrània |
Altitud de la vegetació | De 1000-1100 metres fins als 2400 metres | Fins a 800-1000 metres |
Curiositats trobades | En cas d’un incendi no rebrota i tolera bé la sequera | En cas d’un incendi rebrota i tolera bé la sequera |
TERRITORI
Gran part dels forns d’oli de ginebre es troba a Riba-roja d’Ebre, un lloc mític i important si parlem sobre l’oli de ginebre
El càdec el podem trobar per tot el territori català, sobretot en les serralades litorals i prelitorals. La nostra recerca del ginebre, s’ha centrat en Riba-Roja d’Ebre i la del ginebre en el Montnegre. Aquest arbret gairebé sempre és poc desenvolupat, baix com un arbust de màxim 6 metres, però pot arribar a fer 10-12 metres d’alçada tot i que presenta un lent creixement. Les seves fulles, repartides en grups de tres, punxants, dures, de color verd i amb forma d’agulla, on tenen dues línies blanques.
ELS FORNS
Els forns d’oli de ginebre són unes construccions de planta més o menys circular que trobem assentades sobre una roca llisa (llisera). Tenen forma de cubeta i la coberta té forma de cúpula semiesfèrica. A l’interior del forn trobem el tupí, que era on s’introduïen les soques del ginebre per fer la destil·lació en sec. A partir d’aplicar-li escalfor, les soques desprenien una mena de líquid viscós que sortia per un orifici i es recollia en una pileta exterior.
A Riba-roja d’Ebre la majoria de construccions d’aquests forns són de pedra seca i presenten unes dimensions d’entre 4 i 7 metres d’alçada i entre 4 i 6 metres de base. La pedra seca és una tècnica de construcció tradicional i popular que es fa a partir de pedres encaixades sense l’ús de cap mena d’argamassa per unir-les. Només s’hi pot posar sorra per omplir els buits que queden entre les pedres